Ceró, Ceremóniamester Budapest Vajdahunyad vára

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések, amit sűrűn feltesztek, pl. mit csinál egy ceremóniamester? Mennyi az ára? Mibe öltözik? Hogyan viselkedik?

Vállalsz-e vidéken is esküvőket?

Igen, szívesen fogadok az ország minden részéből megtisztelő felkérést, és szinte állandóan mozgásban vagyok. Sikereimet annak köszönhetem, hogy az ország bármely résézben megállom a helyem és egyedi esküvőt tudok varázsolni.

Az általam Ceremóniamester kategóriába és árszegmensbe sorolt kollégák  95%-a szinte alig vállal vidéki esküvőket, mert a stílusuk és ember ismeretük szűk metszete miatt, stílusidegenek és a vendégek sem feltétlenül tudnak velük azonosulni.
Nem véletlenül kapok ennyi felkérést, hiszen „vidéken” is nagyon nagy igény mutatkozott a „nemvőfély”-re. Amit 2018-ra már darabszámra megoldanak a helyi rádiósok, ami szuper – csak nem tudnak összeállítani egy csoportképet.

Elegáns megjelenéssel, hiteles ceremóniamester szolgáltatással, közvetlen stílussal teszem biztonságossá az esküvőtöket a Marriott teraszán kívül is! 🙂

A sok budapesti esküvő mellett a “Cero live roadshow”   Szegedtől, Székesfehérváron át Debrecenig, akár a felvidéken is mindenhol szívesen megjelenik!

Egyedi stílusban dolgozok, és hála az Internetnek pl. Te is rám találtál.

Azt látom ma már mindenki Ceremóniamester. Miért? Mire figyeljek?

Ahogyan a kiváló hagyományőrző vőfélyekből is sok van, lassan egyre több ceremóniamester is lesz. Tíz éve mindössze néhány létezett, de bő öt éve is maximum 15 olyan CM volt az országban akinek neve, presztizse volt, és valóban rájuk lehetett bízni egy versektől és népviseletes megjelenéstől mentes esküvőt. Jellemzően inkább kétnyelvűek és Budapest centrikusak voltak.  Kevés amber volt arra alkalmas, hogy viselkedésben, megjelenésben és konkrétan attitűdben modern formában konferáljanak de egyben legyenek jó szakemberek is.
2017-re több énekes, pincér, színész és rádiós fedezte fel ezt a könnyűnek tűnő szakmát, azt gondolva csak beszélni kell, ezért is kiforratlan még szakmailag a felhozatal, idő kell mire a párok és a szakma visszejelzéseiből kirajzolódnak az erővonalak.
Bizonyára észrevetted, hogy ránézésre nagyon hasonló megjelenésűek de talán maguk sem tudják miben különböznek egymástól.
Az árak is eltorzultak, mert vannak a már sokszor említett öltönyös vőfélyek akik CM-két próbálják magukat eladni picit drágábban, vagy a csinos srácok akik jól néznek ki de egy csoportképet nem tudnak összerakni, vagy a 300-ért szervező által kiközvetített   jóképű színész aki fantasztikusan passzol a pazar vintage dekorhoz.

Arra figyelj, hogy stílusban, tapasztalatban, kompetenciában veletek és az esküvővel azonos kvalitású embert válasszatok ki és bízzatok meg benne.

Mit jelent, hogy Ceremóniamester – MESTER ?

Elsőre furcsának de főként szóismétlésnek tűnik vagy nagyzolásnak, de ahogyan a fociban is vannak edzők és elismert eredményekkel rendelkező mester edzők, mi is megkapjuk néhányan ezt a tiszteletteljes megszólítást amit talán kiérdemelni kell.
( Most itt ne keverjük össze az egy éve még vőfélykalapban tojásgörgető kollégát aki „topceró”-ként adja el magát a szakembereket kizáró menyasszonyos FB csoportokban) .
A Ceremóniamesterek is szeretik magukat megkülönböztetni, van egészséges rivalizálás és mára sajnos a ceremóniamester kifejezés szintén sújtalanná vált.
Nyomott áron dolgozó öltönyös vőfélyek, nyakkendő nélküli tiszteletlen mesterkedőket találunk, vagy éppen divatbolond dekorcerókat.
Legalább éve használom az esküvőmanager kifejezést (már el is lopták és lemásolták a teljes oldalam..mindent 🙂 ) , vagy másik kolléga az entertainer kifejezést, hogy emberileg és szakmailag elhatárolódjon vagy különbözővé váljon a piaci szereplőktől.
Tehát a Mester kiemelés a standard kategória feletti klasszis osztályt hivatott jelezni, ahol a szakmai tudás, széleskörű tapasztalat, és megbízhatóság jelent garanciát.

[handsometestimonial id=”4368″]

Ceremóniamesterként 2019-re van még hely?

Minden órában változik. Adott év szeptemberére már szinte betelik mindig a következő év nagy része. Kísérleti jelleggel 2018-ban csak szeptemberben nyitottam meg a 2019-es naptáramat.
Megérkeztek már az első a Ceremóniamesteri foglalások 2020-ra is.
Általában egy szezonban 23-25 szombat van és 15 pénteki esküvővel is kiegészülnek a lehetséges alkalmak. Keressetek bátran!

„A Péntek az új esküvői szombat”

Ceremóniamester ajánlatkérés

Adsz kedvezményt, pl. pénteki esküvő esetén?

péntek iesküvő ceremóniamester Barna László

Mindig van kedvezmény. Általában szezonon kívüli esküvők esetén, vagy hétköznapokon, pl. pénteki napokra. Előfoglalás esetén is!

Nálam nem a pénz az elsődleges, nem a prémiumra hajtok, amitől pár szolgáltató azt hiszik prémium esküvői szolgáltató lesz a magas ár miatt 2 év ceremóniamesterkedés, fotózás után.

Mivel én is a magasabb árkategóriába tartozok, sok pár nem tud kiszorítani ennyi pénzt pedig én lennék számukra az ideális stílusú cereó az esküvőjükre.
Amikor érzem a „hozzámértést”, a ragaszkodást, ekkor szívesen faragok az árból a nem szezonos napokon.
Fontosak a kihívások, ezért van amikor bevállalok „menyasszörnyet” vagy „vőlemorcot” is, hogy megmutassam mennyire értek ahhoz amit csinálok.

Vőfélyként dolgozol ?

Nem. A feladat ugyanaz, a két karakter megjelenésében és kommunikációs stílusában eltér.
Klasszikus vőfélyi stílusban és kinézettel egyáltalán nem dolgozok. Tehát nincs rigmus, nincs bot, nincs  népviselet. Meghagyom az erre autentikusabb kollégáknak.
A ceremóniamester nem öltönybe öltözött vőfély, erre figyeljetek!
Hoztam magammal a mérhetetlen rutint, a biztonságot és emberismeretet és a szakmai alázatot.
Azoknak a pároknak tartogatom magam, akiknek az én egyedi stílusom, rugalmasságom és szakmai hozzáállásom értékes, és pont ilyet keresnek.

Íratlan szabály a szakmában: 

Ha valaki Ceremóniamester, akkor nem hirdetheti magát és nem dolgozhat vőfélyként.
ezzel egyetértek, hiszen a két stílust külön kell választani, bár hasznos ha a CM boldogul hagyományos közegben is, és el tudja magát fogadtatni úgy, hogy ne legyen stílusidegen.
Ha valaki jó vőfély akkor legyen az, ha pedig jó ceremóniamester, akkor nincs se a vőfély, se a Ceró rászorulva, hogy másként is el kelljen magát adnia.
Ha nem tudja valaki legalább 20 alkalommal „eladni” magát csak az egyik stílusban akkor mindkettőben rossz, vagy valamelyikben nem elég jó illetve hiteles.
2016-ban 2017-ben megjelentek az egyformának látszó fiatal ceremóniamesterek, akik kinézetükben már tetszetősek, de tapasztalatot gyűjteniük kell.
A vőfélyek közül akik ceremóniamesterként is hirdetik magukat, próbálnak a vőfélyeknél magasabb árban, ceremóniamestereknél olcsóbb árban halászni a zavarosban.

Ceremóniamester ajánlatkérés

Van olyan esküvő amit nem vállalsz el? Mondasz nem-et?

Konkrétan ezt már többször megkérdezték.

Egyedül a népviseletes rigmusos szereplést és a stand-upos stílusom miatt kimondott kétnyelvű esküvőkre való felkéréseket és esküvőszervező  (helyettem) által irányított  esküvőket, illetve ha a  szolgáltatását  DJ-Ceremóniamesterként hirdető dj-k által is elítélt módon ebben a kettős szerepben hirdeti  NEM vállalok.

A Ceremóniamesterek között elsőként adtam olyan képet a stílusomról ami meghatározta azt, hogy milyen stílusú és emberi profilú párok találnak rám.
Ezt értsd úgy, hogy az oldalam szűri azokat a profilú párokat is akiknek lehet én nem szeretnék dolgozni. (Nem véletlenül nem elegánsabb kivitelű az oldalam)
Emiatt nem kérnek olyan párok ajánlatot, akik valami teljesen más stílust keresnek, és a személyes esküvői casting-kor is 98%-os az egyezés 🙂

Másrészt a szakmai tapasztalatom és sokrétű személyiségem, empatikus készségem nem szűkít le egy adott stílusra vagy tudásra.
Ezért nem kell lemondanom egy olyan esküvőt, ami vidéken van, félhagyományos elemekkel van tarkítva, vagy azért mert nem érezném magam jól egy adott közegben,
vagy ne tudnék megoldani több száz esküvő után valami feladatot.

Miért? Dunai Misi barátom fogalmazta ezt meg nagyon szépen:
„Fiatalos megjelenése, kifogástalan eleganciája több évtizedes tapasztalata nem csak biztonságos választássá teszi őt, hanem valóban széles spektrumú kérés-rengeteg megvalósítására alkalmassá is. „

Sokat szerepelsz?

Minden megszólalásom közvetlen és természetes.
Nincsenek versek és uncsi klisék, ciki öncélú hosszú és rosszkor időzített játékok amivel a bulit elrontanám.

Biztosan voltál már olyan esküvőn és lagziban, amikor a vőfély megállította a bulit és valamit játszani akart, vagy mondott egy verset, és ilyenkor te is mondtál magadban valamit.
“-Laci te csinálod a hangulatot? – Nem. Én vagyok aki nem rontja el!”

Ennyi levezetett esküvő után, már tudom, hogy nem akkor vagy jó, ha minden dumádat lenyomod és mindet eljátszol amit ismersz. Mert ez alap HIBA!
Fel tudok építeni úgy egy estét, hogy ne legyen céltalan játék mert hirtelen csend lett.
A torta, a harisnyakötő dobás bevált show-műsora, egy esetleges limbó-hintó, vagy a jól vezetett nem ciki vonatozás a megfelelő pillanatokban(!) bevethető stratégiai fegyver, ami fokozza a hangulatot, de csak ha van megfelelő ideje és helye .
Ezért a Ceremónia Mester elnevezés.

Ceremóniamester ajánlatkérés

Milyen típusú ceremóniamester vagy?

Alapjában véve rugalmasnak tartom magam, igyekszem kívánságaitokat teljesíteni.
Nálam azt a stílust kapod amit rendelsz. Lehet a vőlegény Újpest ultra vagy jogász, laza srác, vagy kimért úriember, én az attitűdjének megfelelően kezelem.

Nincsenek speciális kéréseim, nem ragaszkodok egy zenekarhoz sem, stb.
Tudok csendben maradni, akkor robbanok amikor kell.
Kevesebb a házasságkötések száma az országban, és aki megengedheti magának a lagzit-partyt az a pénzéért azt kapja amit kér. Ráadásul gombamód szaporodnak a cateringes cégek, az esküvőszervező tanfolyamok túltermelik a vadászokat a fókák létszámához képest.
Ezért tudok csendes ceremóniamester maradni a sokéves tapasztalatommal.

Mennyibe kerül egy ceremóniamester, mi az ára?

Jó lenne, ha az árak tükröznék a tudást és a tapasztalatot. Sokszor sajnos a stílust sem.
A stílusában, öltözékében, univerzitásában CM kategóriába sorolható szolgáltató 120.000 Ft-tól indul egészen 400.000 Ft-ig, 140-170.000 HUF között megtalálható a megfelelő ember aki tehetséges és még megbízható.
Néhány kétnyelvű Ceremóniamester „kalkulált bevétellel dolgozik”, azaz többnyire budge tekintetében 300.000 fölötti ér is lazán belefér egy külföldi vőlegény családjának”
Ezeket az esküvőket-projekteket általában egy-egy helyszín, esküvőszervező katalizálja, így mondhatjuk „szakosodott” csoportok szolgálják ki az ilyen profilú megrendelőket.
Így 180.000 Ft-tól érhetőek el az „istállók” (F1 után szabadon) pilótái.

Mivel kevesen vagyunk az igényekhez képest a szakmában, így mindenki elkel.
Azt mindenképpen szeretném elmondani és érzékeltetni, hogy a hazai ceremóniamesterek esküvői rutinja és tapasztalata elég kicsi, tudásuk főleg a party jellegű esküvőkre korlátozódik.
A nagyszámú „droid” droid miatt kevés az a Ceremóniamester, aki az elegánsabb stílust, és a szakmai tudást vidéken is kamatoztatni tudja, emberi profilismeret, logisztika, hagyományok arányos beépítése,
netalán lánykikérés. Ezért ha a családi és/vagy vidéki  regionális hagyományokat szeretnéd ötvözni a mai újdonságokkal, jól nézd meg milyen tapasztalattal rendelkezik a Ceremóniamester.
Ezért mindig ezen igények alapján is érdemes felmérni a jelöltet.

Azt gondolom, a hazai piacon, a porondmesterek tekintetében 150-nél nem érne többet senki, de a piac árait nehéz befolyásolni.

Tudunk olyan kollégákról, kolléganőről, aki 4(!) – 15 esküvővel a háta mögött szinte azonnal 150.000 Ft-tól dolgozik.
Mindig találnak olyat aki megfizeti. Persze a szakma a pofátlanságnak, tiszteletlenségnek tartja, de ez egy szabad piac, mindenki úgy adja el magát, ahogy tudja.

Erről most ennyit….. mindenki olyan ceremóniamestert kap amilyet megérdemel, és azt fizeti mag aki számára értékes

Ez nálam nagyon betalált:Szia Laci! Nem szokásom (n)agyon dícsérni mások munkáját, de az eddigi cm és vőfélyek között a te munkád volt az első így 23 év távlatában akivel lehetett normálisan együtt dolgozni.

Megértettem mi kerül ennyibe, de nem értem mi kerül másoknál annyiba…

Ceremóniamester ajánlatkérés

Miért nem te vagy a legdrágább Ceremóniamester?

Nem én vagyok  legdrágább, viszont én vagyok  talán az egyik  legértékesebb!

A tapasztalatom alapján lehetnék én a legdrágább, és így is magas áron dolgozom, aminek azt gondolom meg van a kellő alátámasztása.
Eladni bármit el lehet drágán, mindig van aki kifizeti. A most elérhető legdrágább CM több év után érte el a 100. esküvőjét,

.

Összehasonlításképpen én két szezonban érem el a 85 esküvői darabszámot a felsőbb árkategóriában.

Miben jelensz meg az esküvőn?

Öltönyben, extra kérésre szmokingban.
Nem a ruha teszi az embert. Egy ceremóniamester ne legyen jobban öltözött, mint a vőlegény.

Ma már egy kezdő ceremóniamester nem a szakmát kezdi el tanulmányozni és tanulni, hanem az első lépése kiugrani Barcelonába kis szériás design zakót vásárolni.

A lényeg egy: a korrekt levezetése a ceremóniának, a kéréseteknek megfelelően. Nézd meg a fotóimat!

Nekem is vannak öltözködési elvárásaim egy ceremóniamesterrel szemben.  Nem kell mindenképpen pingvinnek öltözni, de az esemény rangját mint „hivatalos személynek” azt gondolom nekünk is meg kell tisztelnünk.

Nálam alap, hogy nem viselek rövid ujjú inget, nem hajtom fel már este 7-kor sem, igyekszem egy biztos és elegáns pont lenni egészen hajnalig.
Tudok bulizni a csapattal, de nem is látnak sosem kihúzott inggel, vagy nyakkendővel fejemen szétizzadva részegen pogózni 🙂